“Ik was eerst ook sceptisch, maar kwam toch steeds terug bij Reiki”

Rond Kasteel Keukenhof strijkt jaarlijks het festival Castlefest neer, waar ik dit jaar opnieuw vrijwilligerswerk heb gedaan. Per toeval ben ik langs de tent van Blue Roses gelopen, die onder de bezoekers en vrijwilligers bekend staan om hun fantastische voetmassages. Toen ik er langs liep viel het me op dat er op het bordje voor de tent nog iets anders vermeld stond naast de voetreflexmassages: reiki. Ik greep mijn kans aan om een praatje over reiki te maken met de vrouw achter Blue Roses: Marjoleine Stoutjesdijk (58).

Het eerste dat je opvalt in de tent van Blue Roses is de heerlijke geur van aromatische olie waar mee gemasseerd wordt. Binnen in de witte tent worden de wanden gesierd door doeken met blauwe, mandala-achtige patronen erop. Er staat een rekje midden in de tent waar verschillende eigen producten uitgestald staan, met aan weerszijden behandeltafels met blauwe handdoeken. Voor de tent staat een tafeltje met visitekaartjes, wat proefproducten en een mandje met hapklare cakejes die je zo mee mag nemen.

Blue Roses 1

De tent van Blue Roses op Castlefest

Marjoleine verwelkomt me en rondt nog even haar behandeling met de vorige klant af, die zichtbaar ontspannen de tent weer verlaat. Op Castlefest geeft ze geen reiki behandelingen, vertelt ze, omdat mensen daar toch onverwachts erg emotioneel van kunnen worden en zelfs huilbuien kunnen krijgen. Dat wil ze mensen niet aan doen die daarna nog moeten feesten. Soms doet ze wel een reiki-EHBO’tje op het festival, bij vrijwilligers of andere mensen die er eventjes doorheen zitten, zodat ze net genoeg energie krijgen om weer door te gaan.

In haar praktijk in Voorhout geeft ze wel uitgebreide reiki behandelingen en geeft ze ook opleidingen en cursussen, omdat ze opgeleid is tot reiki-master en haar kennis graag doorgeeft. Zelf omschrijft ze reiki als een uitwisseling van energie, die vanuit de levenskracht van alles om je heen door het medium (de beoefenaar) naar de ontvanger stroomt. Het medium verliest hierdoor zelf geen energie en kan zich juist ook opgewekter gaan voelen, omdat hij of zij op deze manier ook energie ontvangt.

De vorm van reiki die Marjoleine uitoefent heet reiki Tera-Mai, wat impliceert dat ze naast het element aarde ook in de andere drie elementen is ingewijd. Dit klinkt misschien wat vaag, dus ik zal het iets verder toelichten. Reiki betekent, letterlijk vertaald vanuit het Japans, ‘kracht van de zon’, waarbij ‘ki’ in het woord staat voor ‘kracht’. Door je hand op iemand te leggen kan je met reiki allerlei dingen helen: van lichamelijke klachten tot mentale of emotionele moeilijkheden of spirituele blokkades. Naast deze handopleggingen spelen ook symbolen een grote rol. In principe kan iedereen reiki geven en ontvangen, maar door een actieve inwijding tot beoefenaar te volgen kun je wel krachtigere reiki gaan geven. Dit komt doordat je als medium dan meer open staat voor alle energiestromen om je heen.

Blue Roses 2

Marjoleine in haar tent

De fundatie van reiki ligt bij de Japanse theoloog Mikao Usui, die uit nieuwsgierigheid voor de genezingen van Jezus onderzoek ging doen naar genezingen via handoplegging. Aan het einde van de negentiende eeuw onderzocht Usui oude boeddhistische symbolen, in Sanskriet geschreven teksten, verbleef hij in een Zen klooster en is hij gaan mediteren op een heilige berg bij Kyoto. Na 21 dagen op deze berg te hebben gezeten, veranderde er plots iets en besefte hij zich dat hij levensenergie kon doorgeven aan anderen.

Usui gaf zijn kennis en technieken door aan verschillende opvolgers, onder wie de vrouw Hawayo Takata. Het was in die tijd echter nog niet gebruikelijk dat vrouwen überhaupt van kennis werden voorzien, dus toen er voor Takata een uitzondering werd gemaakt hebben ze haar ook niet álle kennis meegegeven. Alleen de kennis over het element aarde werd haar toevertrouwd. Takata was de eerste die de kennis van reiki heeft verspreid over de wereld. De kennis kwam via haar terecht in Hawaii, daarna in Canada en de VS en vervolgens in Europa. De ‘gewone’ reiki die daar ontstaan is beperkt zich dus ook tot het element aarde.

Later, in de jaren ’90, besefte men zich dat er nog een hoop informatie miste. De Amerikaanse Kathleen Milner heeft de ontbrekende kennis, in de vorm van elementen en symbolen, vervaardigd en omschreven in haar boek. Ze heeft nieuwe symbolen toegevoegd aan het element aarde en heeft daarnaast de andere drie elementen ook een plekje gegeven. Het geheel van de overige drie elementen wordt ook wel ‘seichem’ genoemd. De drie elementen dragen ook nog aparte namen an sich: water heet Sophi-El, vuur heet Sakara en lucht heet Angelic Light. Ten slotte heeft Milner een vaste procedure omschreven voor het inwijden van nieuwe beoefenaars van reiki en seichem en heeft ze het gehele systeem Tera-Mai genoemd. Men zegt dat Tera-Mai een krachtigere versie is van de oude Usui-reiki.

Tot zo ver de achtergrond. Natuurlijk vroeg ik me vervolgens wel af hoe zoiets dan voelt. Wanneer Marjoleine iemand een reiki behandeling geeft, voelt ze vaak tintelingen en warmte en ziet ze soms dingen. Regelmatig, maar niet altijd, voelt ze ook precies waar de blokkades zitten bij iemand. “Ik heb bijvoorbeeld laatst iemand behandeld en tijdens die behandeling kreeg ik ineens last van mijn oor. Het voelde alsof er iets in zat en het begon ontzettend te jeuken. Toen heb ik aan haar gevraagd of ze toevallig last had van haar oor. ‘Ja’, zei ze. ‘Toevallig het rechter?’, vroeg ik. En dat was zo! Dus dat voel ik wel aan”, vertelt ze. “Soms, wanneer ik hier die voetmassages geef voel ik ook dat mensen erg slecht geaard zijn. Last van koude voeten en alles. En soms, wanneer mensen dat willen, zet ik dan het symbool van aarde onder hun voeten. Ik heb mensen gehad die een jaar later terug kwamen en zeiden dat ze nooit meer last hadden van koude voeten. En daar doe je het voor. Als mensen na een jaar terug komen, dan weet je: het werkt wel degelijk.”

Blue Roses 3

Marjoleine Stoutjesdijk

Een overdosis reiki bestaat niet, omdat iedereen precies de hoeveelheid krijgt die er nodig is. Ook mag je reiki alleen maar geven wanneer iemand je daar expliciet toestemming voor geeft. Marjoleine is nu al bijna 10 jaar bezig met reiki en is er zelf bij terecht gekomen via haar man, die er via meetings mee in contact kwam en het daarna zelf wilde leren. “Ik was eerst ook sceptisch hoor”, vertelt ze me, “maar ik kwam toch iedere keer weer terug bij die reiki.” Toen haar man al door ging met leren voor de tweede graad van reiki, heeft zij eerst nog gewacht. “Ik ging op mijn gevoel af. Pas zeven maanden later had ik het gevoel dat mijn verleden een plekje had. Ik heb echt een rot verleden gehad, maar dat maakt verder niet uit. Ik zat niet meer in de slachtofferrol en ik kon het een plekje geven, het deed me niets meer. En toen ging ik puzzelen waar dat nou precies vandaan kwam, en ik kwam steeds terug uit bij reiki. En toen ben ik door gegaan”, vertelt ze. Nu doet ze het vooral omdat ze graag voor mensen wil zorgen en ze met reiki al erg veel mensen heeft kunnen helpen. “Ik heb laatst voor het eerst iemand van het roken af geholpen in samenwerking met reiki. Het was een experiment, en het heeft gewerkt. We hebben nu een nieuw experiment lopen om iemand af te laten vallen met reiki”, aldus Marjoleine.

De meerwaarde van een alternatieve behandeling ligt volgens Marjoleine bij het feit dat de meeste natuurlijke behandelingen altijd goed zijn voor je lichaam en dat sommige mensen juist slecht reageren op de chemie. “Ook de uitdrukking ‘alternatief’ of ‘regulier’ is eigenlijk al fout”, zegt ze, “omdat het alternatieve, het natuurlijke, er altijd al was en je het reguliere, chemische, nu pas hebt gekregen. Het zou eigenlijk andersom moeten zijn.” Wat volgens haar het beste werkt is de combinatie van regulier en alternatief. “Je kúnt kanker genezen met reiki. Het gebeurt weinig, maar het kan. Maar als je een behandeling neemt bij een oncoloog en je neemt er reiki bij, dan kan het elkaar versterken. Dat doen ze tegenwoordig in Amerika. Daar werken nu ook reiki-mensen in het ziekenhuis. En als iemand iets gebroken heeft mag je geen reiki geven totdat iets goed gezet is, maar daarna mag je het reiki geven en dan heelt het sneller. Dus je moet het combineren, het aanvullen met elkaar”, aldus Marjoleine. Tegen sceptici zou ze zeggen dat ze het gewoon eens moeten proberen en dat ze zich er voor open moeten stellen, maar dat ligt er ook aan hoe eigenwijs mensen zijn. “Je hoeft niets te ervaren, maar je kan alles ervaren”, concludeert ze. redpillbluepill transparant mini

Advertenties

Een gedachte over ““Ik was eerst ook sceptisch, maar kwam toch steeds terug bij Reiki”

  1. Pingback: Krachtige kruiden: “Drink je koffie? ‘Ja.’ Word je er wakker van? ‘Ja.’ Nou dan.” | Red Pill / Blue Pill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s