De zaak Klaus Ross en het middel 3-BP

Afgelopen week is de zaak rond de Duitse natuurgenezer Klaus Ross uitgebreid in het nieuws geweest. In zijn kliniek in Bracht, vlak over de grens bij het Limburgse dorpje Swalmen, heeft hij tussen 25 en 27 juli vijf mensen een preparaat van 3-Bromopyruvat (3-BP) toegediend in de lijn van hun alternatieve behandeling. Binnen enkele dagen zijn drie van die vijf mensen overleden, waarvan de overige twee in levensgevaar verkeerden en onder verdere behandeling van een reguliere arts zijn gesteld.

Afgelopen vrijdag heeft het Duitse Openbaar Ministerie bekend gemaakt onderzoek te doen naar de zaak. Al even daar voor heeft de Duitse inspectie voor de gezondheidszorg aangifte gedaan tegen Ross. Hij wordt nu verdacht van dood door schuld en/of zware mishandeling in meerdere gevallen. Ook is zijn kliniek doorzocht, waarbij patiëntendossiers en medicamenten zijn bekeken. Het is nog niet zeker of 3-BP daadwerkelijk de doodsoorzaak was.

De drie overleden personen bestaan uit één Vlaamse vrouw uit Beveren, een Nederlandse vrouw uit Wijk en Aalburg en een Nederlandse man uit Elspeet. De Nederlandse vrouw van 43 werd in de kliniek behandeld voor borstkanker en is, volgens de Duitse politie, onder verdachte en onopgehelderde omstandigheden gestorven. Kort voor ze stierf klaagde ze over hoofdpijn en maakte ze een verwarde indruk, zo melden verschillende nieuwsbronnen, daarna was ze niet meer aanspreekbaar.

Na een oproep van de politie hebben 26 mensen uit Duitsland en Nederland zich gemeld die ook behandeld zijn in de kliniek. Volgens de politie bestaat voor hen alleen een “concreet gezondheidsrisico”. Volgens NU.nl en het Brabants Dagblad reageerde de kliniek op hun website geschrokken. Het lijkt er echter op dat de website nu uit de lucht is gehaald. De kliniek zou hebben gemeld alle medewerking te willen verlenen bij het onderzoek en te betreuren dat de media alternatieve medicijnen, en specifiek deze kliniek, neerzetten als verantwoordelijk voor de dood van (toen nog) één van hun patiënten. Ook zouden ze hebben laten weten dat ze patiënten aanraden onder behandeling te blijven bij hun reguliere arts en vooral een alternatief te willen bieden als aanvulling op hun normale behandeling.

Op de deur van de kliniek hangt al dagen een briefje dat de kliniek ‘door omstandigheden’ gesloten is. Ook is Klaus Ross niet bereikbaar, meldt het Brabants Dagblad. Ross heeft zijn kliniek in Bracht sinds 2014, met een vergunning die is verleend door de regionale overheid in Krefeld. Volgens die vergunning mag hij infusen en injecties toedienen. Volgens het OM was hij dus ook bevoegd om zijn patiënten te behandelen met 3-BP. In Nederland zou hij dat niet hebben gemogen. Hier is volgens de wet BIG vastgesteld dat alleen mensen met een bevoegdheid (waar hij niet aan voldeed) injecties mogen toedienen of infusen mogen aanleggen. Ross was voorheen een technicus die ziekenhuisapparatuur verkocht en zich daarna is gaan specialiseren in natuurgeneeskunde. Zijn kliniek in Bracht was gespecialiseerd in de alternatieve behandeling van kanker.

3-BP
Het middel 3-BP is geen regulier middel. Verschillende oncologen hebben laten weten dat het middel gevaarlijk en nog onvoldoende getest is. 3-BP kun je zien als een glucoseblokker, wat funest kan uitpakken voor je metabolisme. In feite is het zelfs chemotherapie, omdat je een belangrijk cellulair proces remt in de hoop daardoor meer kankercellen te verliezen dan gezonde cellen. Het is al meer dan 80 jaar bekend dat snel groeiende, kwaadaardige vormen van kanker gebaat zijn bij veel glucose. Bij de afbraak van die glucose wordt de glucose omgezet in energie (om te groeien) en, bij een tekort aan zuurstof, ook in melkzuur. Deze zuurstofloze (anaerobe) verbranding is minder efficiënt dan de zuurstofrijke variant en levert dus minder energie op.

3-BP 1

3-BP

Kankercellen gebruiken, ook wanneer er ruim genoeg zuurstof is, vaker anaerobe verbranding bij het omzetten van glucose. Zo wordt er veel energie verspild. Kankercellen hebben vaak zelfs glycolysewaarden (de hoeveelheid glucoseverbranding) die 200 keer groter zijn dan die van gezonde cellen. Vermoedelijk vallen mensen met een gevorderd stadium van kanker hierdoor ook veel af. Door een middel te gebruiken dat glucose blokkeert ga je dus ook de groei van kanker tegen. “Helaas” hebben we glucose ook nodig voor een hele hoop andere processen in het lichaam. Spiercellen kunnen glucose bijvoorbeeld ook erg goed gebruiken en zenuwcellen kunnen zelfs alléén maar glucose gebruiken. De glucosetoevoer compleet blokkeren zou dus een slecht plan zijn.

Naast de uitgesproken tegengeluiden voor 3-BP zijn er ook mensen die het middel veelbelovend vinden. In wetenschappelijke artikelen uit 2012, geplaatst in The Journal of Bioenergetics and Biomembranes, spreken ze over een “fast acting, promising, powerful, specific, and effective “small molecule” anti-cancer agent”. In de juiste dosering zou 3-BP alleen de kankercellen het vermogen om te groeien (glucose) ontnemen, en zou het daarbij weinig tot geen effect hebben op de gezonde cellen. Onder andere Peter Pedersen, professor in de biochemie en oncologie aan de Amerikaanse Johns Hopkins University School of Medicine en de Nederlander Harrie Verhoeven (werkzaam bij het Wageningen University & Research centre) hebben meegewerkt aan dit onderzoek.

3-BP 2 klein

3-BP (3D-model)

Harrie Verhoeven heb ik kunnen bereiken, zodat ik hem wat meer kon vragen over 3-BP en zijn ervaringen daarmee. Hij wilde direct benadrukken dat de casus waar hij zich in het onderzoek en bij het artikel op gericht heeft niet te vergelijken is met de handelingen van Klaus Ross. We hebben het over hetzelfde middel, 3-BP, maar het is niet bekend hoe Klaus Ross met het middel omging, hoe hij zijn patiënten precies behandeld heeft en wat hun fysieke toestand was. Verhoeven vindt 3-BP nog steeds een veelbelovend middel, maar vindt ook dat er nog veel onderzoek ontbreekt. Hij wil niet speculeren over wat Klaus Ross gedaan zou kunnen hebben of wat er mis zou kunnen zijn gegaan en distantieert zijn positieve ervaringen met 3-BP van de handelingen van Ross. “In het artikel staat duidelijk vermeld dat het een middel is dat gevaar op kan leveren en dat het door deskundigen, in de juiste formulering toegediend moet worden. Daar hebben we ons heel erg duidelijk over uitgelaten”, vertelt Verhoeven.

Juist om dergelijke handelingen zoals die van Ross te voorkomen hebben ze bepaalde informatie in het artikel weggelaten. “We hebben een casus beschreven en hebben daarbij zorgvuldig vermeden om adviezen te geven voor anderen, omdat er gewoon nog heel veel onderzoek moet gebeuren. Een casus zoals die beschreven is, is ook geen experiment, maar een laatste poging om iemands leven te redden. Het was een doelgerichte behandeling om iemand met een zeer zeldzame vorm van kanker te helpen met een middel wat in dierproeven op exact die zeldzame vorm van kanker goede resultaten liet zien. Wat wij deden is beoordeeld en goedgekeurd door een ethische commissie en voldeed aan alle voorwaarden om deze behandeling uit te mogen voeren. In het artikel staat niets over de dosering of formulering en het is toegediend met een techniek die alleen door een buitengewoon gespecialiseerde interventieradioloog uitgevoerd kan worden. Ook vond het plaats in een hospitaal, in een universiteitskliniek met alle voorzieningen. Dus we hebben wat dat betreft alle risico’s die er nog waren zo ver mogelijk weten te beperken”, aldus Verhoeven. redpillbluepill transparant mini

Advertenties

2 gedachtes over “De zaak Klaus Ross en het middel 3-BP

  1. Pingback: Tot nu toe: regeltjes en richtlijnen | Red Pill / Blue Pill

  2. Pingback: Homeopathie part 1: de tegens “Homeopathie helpt wel, maar werkt niet” | Red Pill / Blue Pill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s