Krachtige kruiden: “Drink je koffie? ‘Ja.’ Word je er wakker van? ‘Ja.’ Nou dan.”

Toen ik op Castlefest was heb ik niet alleen gepraat over reiki, maar heb ik ook een erg interessant gesprek gehad met Petra (42) van Atelier Cherubijn. Ze stond daar met een kraampje vol kruiden, harsen, wierook, handgemaakte zepen en thee en wist haar visie op genuanceerde maar krachtige wijze te verwoorden. Bij haar kraampje zaten mensen op een bankje met haar te kletsen die daar al uren waren, met een kopje thee in de hand. Het duurde bij mij dan ook niet heel lang voor ik me op mijn gemak voelde en met hen mee dronk.

Petra staat al met een kraampje op Castlefest sinds de eerste editie in 2005. Ze is er een paar jaar tussenuit geweest toen haar vader ziek werd in 2013 en was dit jaar voor het eerst weer terug aanwezig. Ze verzamelt al ruim 30 jaar boomharsen; wat begon als een collectie, is uitgegroeid tot een winkeltje. De harsen zijn volgens haar geneeskrachtig, omdat de boom ze ook aanmaakt om zich te beschermen tegen bacteriën, virussen en vraat. Op jonge leeftijd was ze al geïnteresseerd in de planten om haar heen. Ze las boeken over kruiden en is later imker geworden, wat er voor zorgde dat ze nog meer ging letten op wat er om haar heen groeide. “Als imker ga je heel anders naar je omgeving kijken, omdat je gaat letten op drachtplanten. Je gaat je bewust worden van de bomen die om je heen staan, het soort bloesem dat die dragen, je gaat kijken naar allerlei andere dingen die in het veld en in de berm staan en je krijgt een hele andere blik op kruiden”, vertelt ze.

cherubijn5

Petra’s kraam op Castlefest

Met de verkoop van haar theeën is ze begonnen naar aanleiding van haar eigen gebruik. Ze had last van haar maag door het gebruik van medicatie en heeft toen, voor zichzelf, een kruidenmelange gemaakt die nu in haar kraam te koop staat onder de naam ‘Jummy Tummy’. In die thee zitten allerlei kruiden die goed zijn voor je maag: kamille (kalmerend en krampwerend), pepermunt (verzachtend voor de slijmvliezen en neutraliserend voor het zuur), venkelzaad (tegen misselijkheid) en zoethout (zorgt voor een beschermend laagje langs je maagwand). Dat is, volgens Petra, allemaal teruggrijpend op de oude, West-Europese kruidenleer. En hoewel de boeken hier voornamelijk over dit deel van de wereld schrijven, gebruikt Petra ook kruiden en harsen uit Australië, Azië en de Amerika’s.

cherubijn6

Verschillende buisjes met natuurlijke producten uit haar kraam

“De ene interesse lokte eigenlijk de andere interesse uit. En op een gegeven moment merkte ik toch wel dat er ook een soort cohesie in zat”, vertelt ze. Met haar kruiden probeert ze nu te doen wat jaren lang ook haar beroep was: mentor zijn. Ze heeft, naar eigen zeggen, een ‘docentenziel’. Wanneer mensen aan haar kraam komen kan ze goed uitleggen, maar ook goed luisteren en vragen stellen. Reguliere artsen doen dat minder. “Als mensen naar een dokter gaan, vertellen ze hun klacht. Maar er zijn allerlei dingen die aanwijzingen kunnen geven en die mensen vergeten te vertellen, waar moderne doctoren ook niet naar vragen”, weidt ze uit. Als opleiding heeft ze kunstacademie met eerstegraads docentschap gecombineerd, waarna ze tekendocent werd op de middelbare school. Toen haar ziekte doorbrak, ging dat niet meer.

cherubijn8

Petra in haar kraam op Castlefest

Ook die ziekte heeft op een bepaalde manier wel invloed gehad op Petra’s kijk op de reguliere geneeswereld. Toen ze 12 was, kreeg ze de ziekte van Lyme. De laatste jaren gaat het steeds minder goed met haar gezondheid en is ze in feite aan het invalideren. Toen ze de ziekte kreeg, was het in Nederland nog amper bekend wat Lyme nou eigenlijk was of hoe je daar als dokter mee om moest gaan. Ze heeft dus ook nooit de juiste medicatie gehad. Ondertussen is de Lyme al zo ver gevorderd bij haar, dat haar behandeling nu zo’n 90 000 dollar zou kosten. Ze heeft altijd het gevoel gehad dat ze tussen wal en schip zat met haar ziekte, omdat het van de diagnose tot de behandeling aan toe nooit goed is benaderd door reguliere artsen.

Het was voor haar ontzettend frustrerend dat niemand haar kon helpen met haar ziekte. Ze mocht geen reguliere antibiotica en is toen gaan grijpen naar de natuurlijke antibiotica, in de vorm van verschillende kruiden. Samento werkt bijvoorbeeld erg goed tegen de Borrelia-bacterie. Tegenwoordig is haar huisarts ervan op de hoogte dat ze natuurlijke middelen gebruikt en keurt die het goed. “Bij de ziekte van Lyme kun je een heel eind komen met natuurlijke antibiotica, maar op den duur moet je toch de overstap maken naar regulier. Als je been gebroken is moet je die eerst ook goed laten zetten in het ziekenhuis, maar daarna kun je kruidenthee drinken om het sneller te laten genezen. En ik ben er dol op dat steeds meer huisartsen zich interesseren in de natuurgeneeskunde, ik ben dol op de combinatie”, vertelt ze. Dit doet een beetje denken aan de integrale visie binnen de alternatieve geneeskunde.

cherubijn1

Buisjes met kruiden en harsen

“Je kunt niet van reguliere huisartsen verlangen dat ze zich op iedere kwaal storten. Maar als ze wel open staan voor alternatieve middelen en er in mee willen kijken, dan vind ik dat fantastisch. En dan zou je dus ook een heleboel natuurgeneeskundigen goed kunnen combineren met huisartsenpraktijken. Ik hoop dat daar in de toekomst nog meer mee gaat gebeuren”, vult ze aan. “Maar je kan natuurgeneeskunde ook niet opdringen natuurlijk. Mensen die helemaal gefocust zijn op alleen dat natuurlijke behandelen gaan zich vaak heel erg bemoeien met iemand die ziek is, wat heel kwetsend kan zijn. Alsof je kanker ineens weg is als je magnesium inneemt. Terwijl je tegelijkertijd ook kunt zeggen van, ja, chemokuur. Ja, het is heftig. Maar de aandoening is ook heftig. En soms moet je giften met giften bestrijden. Het punt is, je moet je gewoon niet blindstaren. Niet regulier maar ook niet alternatief”, concludeert ze.

De alternatieve uitspraken in de zin van ‘als je iets maar hard genoeg wenst, dan komt het uit’ zijn voor Petra dan ook erg kort door de bocht. Zo genees je niemand. Het kan zelfs erg denigrerend zijn om te horen als je ziek bent. “Het is heel vaak de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. En ja, als je iets heel graag wilt en je je er voor inzet en er achteraan gaat, dan kan dat ook lukken. Kijk, als jij chirurg wilt worden kun je wel heel hard gaan zitten hopen dat je chirurg wordt, maar gebeurt dat dan? Of ga je er een baantje bij nemen zodat je je studie kunt bekostigen en ga je hard studeren en ga je er keihard achteraan? Zo is het met ziekte en genezing ook. Als het niet goed met jou gaat en je gaat maar wachten tot iemand jou geneest, dat ga je in een hele passieve houding zitten. En dat schiet ook niet op. Probeer gewoon je gezonde verstand te gebruiken en probeer uit te zoeken wat jou goed doet. Luister naar je lichaam, want je weet zelf eigenlijk al heel goed waar je lijf niet tegen kan. En eet gewoon normaal” aldus Petra.

cherubijn3

Potjes met harsproducten

Volgens haar zijn we ook niet meer zo gewend om alert te zijn en te luisteren naar wat ons lijf ons aangeeft. We kijken veel te vaak naar voedingstrends om ons te vertellen wat we moeten doen (gluten zijn slecht voor je, superfoods zijn goed, dat soort dingen), in plaats van naar onze eigen natuurlijke behoeften. “Als je iets proeft, geeft je lijf wel aan wat je wilt. En als je hard bent wezen zwemmen en het is zomer en je hebt gezweet, wat is een patatje met dan lekker. Is dat dan slecht voor je? Vettigheid, zout, zetmeel? Nee. Je lijf schreeuwt er dan om. Probeer gewoon open te staan voor wat je nodig hebt”, adviseert ze.

Wat volgens Petra ook een significant punt is waarom kruidenmelanges en natuurproducten soms beter werken dan een regulier pilletje, is de synergie tussen de verschillende bestanddelen. “Ik zal aspirine nemen als voorbeeld. De wilg staat al heel lang bekend als pijnstillend en koortsverlagend; wilgenbast en wilgenblad werden daar voor gebruikt. Men is dat gaan onderzoeken en daaruit bleek dat het werkzame bestanddeel daarin die aspirine was. En dat stofje konden ze ook op een andere manier gaan produceren, dus nu kun je aspirinetabletten innemen tegen de pijn. Maar, men komt er nu gelukkig weer steeds meer achter dat als je zo’n stofje isoleert en gebruikt, het vanuit de plant niet alleen dat ene stofje is dat werkt. Daar zitten allerlei andere stofjes bij, hulpstofjes, die niet direct een aantoonbare werking hebben maar die in het geheel wel degelijk een functie hebben. En die er vervolgens voor zorgen dat het bijvoorbeeld minder zwaar op je maag is, dat je het beter kunt verdragen, dat je er minder huiduitslag van krijgt, allemaal dat soort dingen. Dus die samenwerking is groter dan de som der delen. En ik vind het zo jammer dat mensen zich zo blindstaren op die details en het grote geheel niet meer zien”, vertelt ze. Daarnaast kunnen reguliere medicijnen vaak zelf ook al nare bijwerkingen hebben of nieuwe klachten opwekken, wat bij natuurproducten minder is.

cherubijn4

Een inkijkexemplaar boekje over fytotherapie in de kraam van Petra

Wanneer mensen sceptisch bij haar kraam staan noemt ze altijd twee simpele voorbeelden: “Drink je koffie? ‘Ja.’ Word je er wakker van? ‘Ja.’ Nou dan? Als je cannabis gebruikt heeft dat toch een invloed op je? Het zijn allemaal kruiden”, zegt ze. Sint Janskruid kennen veel mensen ook wel, dat kruid staat ook wel eens vermeld in bijsluiters van reguliere medicijnen. Het is heel sterk en, hoewel het op zichzelf goed tegen depressie werkt, kan het de werking van reguliere antidepressiva juist verstoren. Dat is oppassen, dus Petra gebruikt het nooit in een van haar standaard melanges.

cherubijn7

Petra met haar hand bij de potjes thee

Wat volgens haar het verschil maakt voor mensen om iets te proberen, is simpelweg gebruiksgemak. “Want een pilletje is ‘plop’, een theezakje van Pickwick hang je er zo in en losse thee is opeens ingewikkeld. Totdat ik hier die theezakjes er bij aanbied waar je de losse thee zo in kunt doen, dan zien mensen opeens hoe makkelijk het is. De moderne mens is ongelofelijk gemakzuchtig geworden. En ik ben er ook van overtuigd dat de meeste mensen geen fruit of groente eten omdat ze niet voorverpakt of voorbewerkt zijn. Want knijpfruit gaat dan opeens weer wel. Gebruiksgemak. En dat iets snel snel snel kan. En dat je er niet vies van wordt, want god, je zou toch maar ergens een keer vies van worden.” redpillbluepill transparant mini

Advertenties

Een gedachte over “Krachtige kruiden: “Drink je koffie? ‘Ja.’ Word je er wakker van? ‘Ja.’ Nou dan.”

  1. Pingback: Homeopathie part 2: de voors “De gewone geneeskunde heeft niet altijd de ultieme oplossing” | Red Pill / Blue Pill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s