De acupuncturist: “Het principe van ‘hier zit de pijn, dus daar moeten we wezen’ hoeft helemaal niet”

Volgens de infographic die ik hier eerder geplaatst heb is het de populairste alternatieve geneeswijze: acupunctuur. Ik ben op bezoek geweest bij Bas van Dijk (48), in zijn praktijk in het Utrechtse Leidsche Rijn, om met hem te praten over acupunctuur en het label ‘alternatief’.

Acupunctuur bestaat al zo’n 2500 jaar en grijpt terug op de Chinese geneeskunde, die nauw verbonden is met de Chinese filosofie. Door middel van het steken van dunne acupunctuurnaalden in acupunctuurpunten, gelegen op verschillende energiebanen, kun je kwalen verhelpen. Om het even heel kort samen te vatten, bevindt de basis van ziekte en gezondheid zich, volgens de traditionele Chinese geneeskunde, in de levensenergie. Deze levensenergie (ook wel chi genoemd) stroomt door 12 meridianen (met vertakkingen) naar alles in je lichaam toe. Daarnaast zijn er 8 extra meridianen die een reserve-functie vervullen, voor het opslaan van extra chi. Al deze meridianen zitten aan de rechter- én linkerzijde van je lichaam.

Bas van Dijk 2

Bas van Dijk die de dikke darm baan aanwijst

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde worden er ook vaak kruiden betrokken bij de acupunctuur. “Maar dat doe ik niet hoor, dat word voor mij te veel en ook een beetje te vaag”, vertelt Bas van Dijk. Hij is een vrij westerse acupuncturist, wat je ook terug ziet in het interieur van zijn praktijk. De wachtkamer doet denken aan de gemiddelde wachtkamer van een tandarts of huisarts en in de lichte, ruimtelijke behandelkamer zelf staan ook geen rare potjes of pannetjes. Hij heeft zijn praktijk al een jaar of 7 en is ongeveer 15 jaar actief bezig met acupunctuur. Naast Leidsche Rijn heeft hij ook in Utrecht-Oost en Amersfoort een werkplek.

Bas is gestart in de ‘reguliere’ wereld. Hij heeft fysiotherapie gestudeerd in Utrecht, is daarna ook een aantal jaar werkzaam geweest als fysiotherapeut en heeft later zijn interesse voor acupunctuur pas ontdekt. “Ik was op vakantie in Portugal en ik dacht opeens: ‘is dit het nou?’. Ik had al manuele therapie gedaan en les gegeven en ik vroeg me af of het daar bij zou blijven, als fysiotherapeut. Maar toen dacht ik aan acupunctuur en dat leek me heel interessant”, aldus Bas. In eerste instantie wilde hij gewoon zijn eigen interesse naar acupunctuur voeden; hij had nog helemaal niet besloten dat hij mensen daar ook daadwerkelijk mee zou gaan behandelen. Bij de opleiding in Overveen (nabij Haarlem) kon hij direct terecht en de opleiding beviel enorm. Hij dook compleet in de studie en had nog niet eerder iets gevonden dat hij zó leuk vond, dus hij ging er mee door.

Binnen de fysiotherapie is er ondertussen ook een soort veredelde vorm van acupunctuur in het gebruik geraakt: dry needling. Het ‘droge’ houdt in dat de naalden niet hol zijn en er dus geen vloeistoffen het lichaam uit of in gaan. Het lijkt op elkaar, maar bij dry needling prik je specifiek op een bepaald punt in een spier en bij acupunctuur niet. Dry needling werkt vaak goed bij acute klachten, omdat spieren waar je last van hebt door het prikken aanspannen en vervolgens weer kunnen ontspannen.

In de acupunctuur zie je toch vaker mensen met chronische klachten of pijn waar ze al langer mee lopen. Misschien is dat omdat het even duurt voor ze acupunctuur überhaupt overwegen. “De fysiotherapeut is vrij laagdrempelig. Daar ga je zo een paar keer heen met acute klachten en dat is geen vraag. Ik zie dus weinig acute klachten, wat ik best jammer vind soms. Want ook met acupunctuur kun je daarmee interfereren. Ik zie wel fysiotherapie klachten, van het houdings- en bewegingsapparaat, rugklachten, schouderklachten, dat soort dingen, maar pas als het al wat langer bestaat”, legt Bas uit.

Wat mensen over de streep trekt om het te proberen is volgens hem het feit dat er weinig mis kan gaan, dat het relatief goedkoop is, dat het vergoed wordt en dat het gewoon werkt. “Je slikt geen medicijnen, het heeft geen negatieve bijwerkingen en het brengt geen schade toe. Wat je fout zou kunnen doen, als je echt heel stom bezig bent, is als je een lange naald bij de ribben of rug te ver naar binnen duwt en zo een long raakt. Maar verder is het heel veilig. Ja, je kan een blauwe plek krijgen…”, vertelt hij. Vanuit zijn beroepsorganisatie, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), wordt zijn werk door een hoop zorgverzekeraars vergoed. Ook zijn behandelingen niet langdurig; binnen een paar behandelingen moet er toch echt vooruitgang zichtbaar zijn en iemand komt in de regel nooit meer dan tien keer.

Het vergoeden van alternatieve behandelingen is volgens hem ook wel doorslaggevend voor mensen. Het is voordelig en wekt vertrouwen op, terwijl het voor de verzekeraars eigenlijk niets uit maakt. “Het is gewoon handel. Voor de verzekeraars kost acupunctuur niet zo heel veel geld. Als je het allemaal op maakt, tja, dan ben je 300 euro kwijt ofzo. Nou ja, als je dat vergelijkt met andere dingen… Dus dat bieden ze maar gewoon aan. Het is gewoon concurreren. Een verzekeraar maakt het echt niet uit of jij naar de acupuncturist of naar de homeopaat gaat of wat precies je klacht is, dat gaat om geld”, weidt hij uit.

Bas van Dijk 1

Bas van Dijk in zijn praktijk

Vanuit zijn tijd in het reguliere circuit kan hij plaatsen dat hij nu, als acupuncturist, meer tijd voor zijn patiënten heeft. Het vraaggesprek duurt langer, je kijkt naar de hele mens en je bent individueel bezig. Waar een huisarts iedereen met migraine hetzelfde pilletje geeft, wordt hier gekeken naar andere factoren die ook mee kunnen spelen en wordt de behandeling zo aangepast op de persoon. “Als mensen hier komen wil ik altijd wel de hulpvraag gedefinieerd hebben, want daar gaat het natuurlijk om. Of je nou fysio of wat dan ook bent. En het voordeel, in vergelijking met een huisarts zeker, is dat je gewoon de tijd hebt. Dat zou ook best een placebo-effect kunnen zijn, maar dat vind ik niet zo erg”, vertelt hij. Het belangrijkste is voor hem gewoon dat de behandeling werkt en dat de patiënten blij weer weg gaan. “En natuurlijk zitten er in het lichaam overal relaties. Dat geloof ik inmiddels wel en dat is voor mij niet vaag. Het westerse principe van ‘hier zit de pijn, dus daar moeten we wezen’, hoeft helemaal niet”, aldus Bas.

Ook is er voor acupunctuur binnen de alternatieve wereld relatief veel bewijs dat het werkt. In 1979 heeft de World Health Organization (WHO) al een lijst met aandoeningen samengesteld waarbij het gebruik van acupunctuur zinvol zou zijn en heeft een ander WHO-rapport een aantal wetenschappelijke publicaties vermeld waarin de effectieve acupunctuur behandelingen worden onderbouwd. Dit maakt volgens Bas ook wel uit voor mensen: “Ik was fysiotherapeut en toen, opeens, was ik ‘alternatief’. En dan opeens gaan mensen vragen stellen. Ik hoef mensen niet te overtuigen, maar in de fysio krijg je nooit vragen.” redpillbluepill transparant mini

Advertenties

3 gedachtes over “De acupuncturist: “Het principe van ‘hier zit de pijn, dus daar moeten we wezen’ hoeft helemaal niet”

  1. Pingback: Over osteopathie, reguliere behandelingen en nog meer: “Er kan dan wel een bordje staan met ‘Rome’ erop, maar dat wil nog niet zeggen dat je er komt” | Red Pill / Blue Pill

  2. Pingback: Homeopathie part 2: de voors “De gewone geneeskunde heeft niet altijd de ultieme oplossing” | Red Pill / Blue Pill

  3. Pingback: Shiatsu: “meer dan een massage” | Red Pill / Blue Pill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s