Cupping: een gevaarlijke trend?

Tijdens de Olympische Spelen in Rio was het opeens overal in het nieuws: cupping. De aanleiding daarvan lag bij de opvallende, ronde ‘zuigplekken’ op het lichaam van onder andere zwemheld Michael Phelps. De behandelwijze raakte in opspraak, want de werking ervan is helemaal niet bewezen en kan soms zelfs gevaarlijk zijn.

De techniek van cupping komt uit Oost-Azië en bestaat vermoedelijk al sinds 3000 jaar voor Christus. Het was ook al bekend onder de Egyptenaren en Grieken en stond in middeleeuws Nederland bekend onder de term ‘koppen plaatsen’, wat enigszins te scharen valt onder de middeleeuwse praktijk van het aderlaten. Dat zit ‘m in het feit dat er met cupping gepoogd wordt slechte lichaamsstoffen (‘toxinen’) uit te drijven. Ook wordt cupping wel eens vergeleken met acupunctuur, omdat beide technieken het vloeien van de levenskracht ‘chi’ aanhalen, behandelen op lichaamsmeridianen en de werking verklaren volgens de oude Chinese geneeskunde en filosofie.

cupping 2

Blauwe plekken na behandeling door cupping

Bij cupping worden kopjes gemaakt van plastic, glas of bamboe op de huid van de patiënt gezet en vervolgens vacuüm getrokken, waardoor de huid in het kopje trekt. Dit vacuüm wordt op traditionele wijze gecreëerd door een vlam in het kopje te houden waardoor de lucht warm wordt, zodat er een onderdruk in het kopje ontstaat wanneer het op de huid staat en de lucht in het kopje weer afkoelt. Tegenwoordig worden ook vaak simpele vacuümpompjes gebruikt, waardoor het verwarmen niet meer nodig is.

Naast deze vorm van cupping bestaat ook een iets extremere versie: wet cupping. Deze techniek is vooral populair onder de moslimgemeenschap, omdat de profeet Mohammed vol lof heeft geschreven over een soortgelijke behandeling. In de islamitische wereld wordt wet cupping ook wel hijama genoemd, wat ‘zuigen’ betekent in het Arabisch. Bij wet cupping worden er in de huid kleine sneetjes gemaakt met een naald, scheermesje of scalpel waardoor er bloed uit het lichaam wordt gezogen wanneer de kopjes er eenmaal op staan. Op deze manier zou er ‘oud’ bloed het lichaam uit komen, waardoor het lichaam gestimuleerd wordt nieuw bloed te maken, wat fijn zou zijn en kwalen zou verhelpen. Het nadeel aan deze techniek is dat er meer kans is om ziekten over te dragen, zoals Hepatitis B.

In mei 2015 was cupping ook in het nieuws, omdat de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek van NRC Handelsblad besloot cuppingpraktijken in de gaten te gaan houden. Dit ging, in het bijzonder, over wet cupping in Nederland. De techniek die op tientallen plaatsen werd uitgeoefend en steeds populairder werd onder Nederlandse moslims was namelijk in strijd met de wet. Volgens Wet BIG mogen alleen artsen en andere erkende medici sneden maken in het lichaam. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft uiteindelijk controles uitgevoerd en er is, door eisen vanuit de artsenfederatie KNMG en de Tweede Kamer, nader onderzoek gedaan.

cupping 5

Cupping bij een man

Bij wet cupping is er, naast de kans om Hepatitis B te krijgen via het bloed in de kopjes, ook kans op infectie. Bij de traditionele dry cupping waarbij gebruik wordt gemaakt van verwarming van de lucht bestaat er een kans op brandwonden. Wanneer dat voorkomt zijn het vaak lichte brandwonden, maar wanneer je je bijvoorbeeld een maand lang dagelijks laat behandelen op dezelfde plekken op je lichaam kan het ook heel fout uitpakken. Dit jaar nog is dat gebeurd bij de Chinese man Lin Lin, die er derdegraads brandwonden en een infectie aan over hield. (opgelet: afschrikwekkende foto na het klikken op die link)

Volgens de aanhangers van cupping kan de behandeling allerlei kwalen verhelpen: van het stoppen van hoofdpijn tot het genezen of voorkomen van kanker en het oplossen van onvruchtbaarheid. De Olympische atleten die er bij zweren beweren dat het vooral goed is voor hun spieren. Het zou de bloedsomloop versnellen en spierpijn tegengaan. Amerikaans turner Alex Naddour heeft zelfs gezegd dat zijn cupping behandelingen zijn beste investering ooit zijn en dat het zijn geheim is geweest om al die jaren zo gezond te blijven. Michael Phelps doet het ook niet voor het eerst, hij heeft grofweg een jaar geleden al een foto op zijn Instagram-account geplaatst waarbij te zien is hoe zijn benen behandeld worden met cupping. De, wederom, Amerikaanse zwemster Natalie Coughlin deed 8 maanden terug hetzelfde met cupping op haar borst en de zwemmer Pavel Sankovich uit Wit-Rusland plaatste 3 maanden terug een soortgelijke cupping-foto van zijn benen.

Uit een meta-analyse uitgevoerd in 2012 bleek dat de werking van cupping totaal niet was bewezen of ook maar enigszins plausibel was. Bij die analyse, waar 135 onderzoeken werden vergeleken en de uitkomsten naast elkaar werden gelegd, bleek enkel zeer zwak bewijs te zijn gevonden dat cupping “mogelijk kan helpen tegen klachten als acne of gezichtsverlamming, mits het gecombineerd wordt met andere behandelingen”. Ook zeiden de onderzoekers er bij dat niet alle onderzoeken even betrouwbaar waren.

cupping 3

Cupping door middel van warme lucht

Ondanks het gebrek aan bewijs en de gezondheidsrisico’s heeft cupping toch een hoop fans. Zelfs het Amerikaanse leger heeft acupuncturisten, die ook cupping uitoefenen, ingehuurd om PTSS te behandelen. Naast de Olympische atleten zijn er ook tal aan beroemdheden zoals Gwyneth Paltrow, Justin Bieber, Jennifer Aniston, Nicole Richie en Victoria Beckham gespot met cupping-plekken op hun lichaam. Die (zuig)plekken, niets meer dan kleine bloeduitstortingen of blauwe plekken, kunnen in principe geen kwaad, tenzij je het te vaak doet en steeds op dezelfde plekken op je lichaam.

Cupping kan voor sporters hetzelfde zijn als een geluksonderbroek dragen of een bepaalde smoothie drinken voor ze winnen. In zo’n geval kan het ondergaan van een cupping-behandeling zorgen voor een placebo-effect, waar ze niet mee durven te stoppen. Ten slotte kan ik me persoonlijk enigszins voorstellen dat cupping eenzelfde soort effect kan geven als een massage. Door op een bepaalde manier spanning van je spieren af te halen krijg je een prettig, ontspannen gevoel. Hier moet ik wel bij vermelden dat ik geen idee heb of het vacuüm ook bij die diepere spierlagen komt en dat ik nog nooit een cupping-behandeling heb ondergaan, so don’t take my word for it. redpillbluepill transparant mini

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s