Nooit gevaccineerd als kind

Niet lang nadat ik was begonnen met dit blog kwam ik erachter dat een vriend van me, Henk (25)*, nooit is gevaccineerd als kind. Dit verraste me eerlijkgezegd een beetje, omdat hij voor mij eigenlijk altijd heel nuchter over kwam en die twee dingen in mijn hoofd niet rijmde. Hij was zo aardig om wat vragen te beantwoorden om hier op mijn blog neer te zetten.

vaccines 2

Hoe kwam het dat je ouders er voor kozen je als kind niet te laten vaccineren?

Mijn moeder vindt het tot de dag van vandaag onzin om voor alles gevaccineerd te worden, dus dat gebeurde ook niet. Mijn vader vindt het volgens mij wel nodig maar die verloor de discussie.

Mijn moeder heeft voor zichzelf bepaald dat de ‘natuurlijke’ insteek beter is dan het idee dat men maar overal voor beschermd moet worden. Het is niet erg om ziek te zijn, het is normaal om wel eens ziek te worden dus waarom zou je dat proberen te voorkomen? Daarbij zijn een deel van de vaccinaties die op dit moment in de Rijksvaccinatie zitten vaccinaties voor ziekten die niet heel erg zijn om als kind te krijgen, en anders vrij zeldzaam zijn. Onder andere om deze redenen heeft ze besloten om het op het natuurlijke verloop te laten.

Had dat bepaalde gevolgen? (fysiek, mentaal, in het contact met je ouders of met leeftijdsgenoten)

Nee, ik kwam er op mijn 23ste pas achter dat dit is gebeurd. Ik kan me herinneren dat ik bijvoorbeeld Rodehond en de mazelen heb gehad als kind. Behalve dat het jeukt was het niet bepaald anders dan bijvoorbeeld griep. Maar als je niet weet dat dat niet normaal is, dan sta je er ook niet zo bij stil. Kinkhoest is wel iets heel vervelends om te hebben als je wat jonger bent, dat komt voornamelijk door het hoesten. Als kind denk je dan dat je een turbo-verkoudheid te pakken hebt.

Als je er nu op terug kijkt, zou je dan liever hebben gehad dat ze een andere keuze hadden gemaakt?

Ja en nee. Ik weet dat sommige vrienden bijvoorbeeld heel graag zouden willen dat ik me nog laat inenten voordat er kinderen in onze levens komen. Doordat ik een aantal van die ziektes al heb gehad ben ik er wel resistent tegen, maar tegen een aantal ook niet. Ik heb op latere leeftijd ook een aantal prikken nog wel gehad, dat was mijn eigen keuze. Heel eerlijk gezegd heb ik er nooit zo bij stil gestaan omdat ik er nooit naar gevraagd heb.

vaccines 1

Hoe sta je nu tegenover de reguliere zorg?

Ik heb gewoon een huisarts en ga gewoon naar de dokter en slik een deel van de nodige medicatie. Ik ben wel zeer sceptisch over de manier waarop de wereld met medicijnen omgaat, zeker ook omdat farmaceutische bedrijven vaker dan eens onderzoeksresultaten hebben beïnvloed om hun medicijnen maar op de markt te krijgen. Ik ben een groot voorstander van de antroposofische zorg, en het werkt ook wel, maar ik laat het altijd controleren door een reguliere arts.

Hoe sta je tegenover de alternatieve zorg? Ben je sceptisch?

Dat hangt er heel erg vanaf hoe je het bekijkt. Geloof ik in steentjes die je genezen? Nee. Iemand zei ooit ‘The name for homeopatic medicine which has been proven to work is medicin’, en daar sta ik achter. Aan de andere kant is de alternatieve zorg ook heel druk bezig met niet overal maar medicatie overheen gooien. De manieren waarop wij in de wereld met medicijnen omgaan is heel absurd eigenlijk, en artsen schrijven veel te snel dingen voor die niet per se nodig zijn. Medicatie zou een redmiddel moeten zijn als er echt iets aan de knikker is, en niet gebruikt moeten worden voor gemakzucht.

Zou je je eigen kindjes wel laten vaccineren?

Ja dat zou ik, ik vind het niet mijn keuze maar een maatschappelijke keuze. Als je naar de Verenigde Staten kijkt zie je dat door alle anti-vaccers er weer problemen beginnen te ontstaan die allang verholpen zouden zijn als iedereen zijn kinderen in zou enten. Ik kan dit misschien nog wel voor mijn eigen kinderen bepalen, maar niet voor die van de buren of in de klassen van mijn kinderen. We enten in om epidemieën te voorkomen, dat is niet een keuze die je in je eentje kan maken, dat moet met de maatschappij. Als ik het daar niet mee eens ben dan heeft dat een plaatst in het maatschappelijk debat, maar niet ten koste van mijn kinderen en hun vriendjes.

Hebben je ouders andere genezers/behandelingen gebruikt om te compenseren voor de reguliere zorg die je miste?

Ik heb meer dan prima bij een antroposofische huisarts gezeten, die doen een beetje de middenweg. Voor de rest heb ik een normale huisarts. Ik slik gewoon zo min mogelijk medicatie tenzij ik er zelf een bewuste keuze voor maak. redpillbluepill transparant mini

 

* Niet zijn echte naam, wél zijn echte leeftijd

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s