“Shiatsu is meer dan een massage”

Binnen het spectrum van alternatieve geneeswijzen en behandelingen die uit het Oosten onze kant op zijn komen waaien, is Shiatsu er een van. In deze blogpost bespreek ik wat Shiatsu precies inhoudt en komt Margreeth Verbrugge (53) aan het woord, die er een aantal jaar terug voor koos zich te verdiepen in de Shiatsu en een Shiatsu opleiding te gaan doen.

Shiatsu is een manuele therapie die ontwikkeld is in Japan en waarbij alleen (delen van) de handen gebruikt worden om de behandeling uit te voeren. Daarbij richt men zich vooral op bepaalde punten op het lichaam die op meridianen liggen waar bijvoorbeeld de acupunctuur ook gebruik van maakt. Bij Shiatsu gaat het eveneens om het weer in balans brengen van je levenskracht, je chi (of qi). Shiatsu betekent, letterlijk vertaald, ‘vingerdruk’ (shi = vinger, atsu = druk) en de lichaamspunten waar gebruik van wordt gemaakt heten tsubo. In het Japans is een tsubo ook wel een (stop)fles of kruik en in deze punten op het lichaam wordt, volgens de Shiatsu, een hoop vermoeidheid en stress opgeslagen. Druk op deze punten geven zorgt voor verlichting.

De therapie wordt vooral gebruikt in preventieve zin, om je lichaam te laten floreren en het zelfhelend vermogen te versterken. Het kan echter ook enigszins helend werken bij migraine, whiplash en rugpijn. Op de website van Shiatsu Nederland wordt tevens gesproken over het vrij simpele maar sterke belang van een ‘zorgzame aanraking’. Dit zou in deze tijd extra belangrijk zijn geworden door de manier waarop onze zorg zo hightech is geworden en we vaak een hectisch, stressvol en vermoeiend dagelijks leven hebben. Shiatsu zou bijvoorbeeld ook heel erg helpen bij de bewustwording van je lichaam en om daarbij goed voor haar te zorgen. Een stukje mindset-ontwikkeling komt er dus ook zeker bij kijken.

shiatsu 1

In Europa wint Shiatsu steeds meer terrein, wat geleidelijk aan sinds de jaren ’80 al gebeurt. In Japan kreeg de behandelwijze al relatief veel erkenning; in 1955 werd het al erkend door de Japanse overheid, maar alleen in combinatie met anma (chinese massage) en moxibustion. In 1957 kreeg het de erkenning als een specifieke therapie en in 1964 wordt de Shiatsu officieel aangenomen door het Ministerie van Gezondheid in Japan. De Shiatsu opleiding in Japan is nu zelfs door de overheid gereguleerd.

Binnen de Shiatsu bestaan er verschillende stromingen. Tokujiro Namikoshi en zijn zoon Toru Namikoshi hebben de Shiatsu in eerste instantie ontwikkeld, waarbij zij zich vooral hebben gericht op de fysieke behandeling en het corrigeren van fysieke onbalans. Daaruit is de Klassieke Shiatsu voortgekomen, die de lichaamsmeridianen en tsubo erbij betrekt. Daarnaast is er een vrij grote stroming die Zen-Shiatsu heet en waarbij, naast de fysieke behandeling, ook heel erg wordt gekeken naar je bewustwording en mindset. Het is daarbij erg belangrijk dat je als therapeut ook rust ervaart. Deze laatste stroming is ontwikkeld door Masunaga, die naast de Japanse Shiatsu-leer ook Traditionele Chinese Geneeskunde en westerse psychologie toepaste.

Margreeth voelt zich het meest thuis in de Zen-Shiatsu. “Ik heb eerst één jaar bij Alan Nash gezeten, die toen net bezig was de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu op te richten. Vervolgens heb ik nog een jaar in Den Haag de opleiding gedaan en toen in Amsterdam, bij Joyce Vlaarkamp. Dat was een tweejarige opleiding Zen-Shiatsu. Ik moest mijn draai eerst nog wat vinden in Shiatsu-land, maar bij de Zen-Shiatsu voele ik me het meeste ‘thuis’”, vertelt ze.

Ze is bij de Shiatsu terecht gekomen door een oude vriend van haar, die haar een keer meenam naar een open dag. Dat vond ze heel interessant en indrukwekkend, dus wilde ze er zelf ook wel meer vanaf weten. De Shiatsu heeft haar persoonlijk ook wel geholpen, omdat ze in het reguliere circuit de zorg niet kreeg die ze wilde. “Ik ging verder kijken en kwam uit bij andere benaderingen. Dat ben ik eigenlijk gaan doen door teleurstellingen in het reguliere circuit. De behandelingen door huisarts en fysiotherapeut waren toch allemaal een stuk oppervlakkiger. In het reguliere circuit worden een heleboel klachten gewoon niet behandeld, terwijl de Oosterse geneeswijzen daar eigenlijk wel naar kijken. En daar word het wel serieus genomen, als een verstoring van qi, of nouja, het is een andere perceptie van ziekte eigenlijk. Maar het wordt in ieder geval behandeld. Hier wordt er eigenlijk niets aan gedaan”, zegt ze.

shiatsu 2

Iedereen kan het ook leren, volgens Margreeth. Als je maar een open geest hebt, in het hier en nu kunt zijn en je op je knieën kunt zitten. “Door die zen houding kunt je ‘horen/voelen’ wat er onder je vingers gebeurt. En je leert er eerst de kata’s en leert deze net als in karate eindeloos te herhalen”, vertelt ze. Wat zelfdiscipline is daar dus ook wel voor nodig. Soms wordt er ook aangeraden om je aan een bepaald dieet te houden om het zen-gevoel (een bepaalde leegde) te versterken, wat ook wel lastig kan zijn.

“Het werkt absoluut veel beter dan gewone massage. Allereerst wordt er veel meer tijd en aandacht aan je geschonken als patiënt. Een shiatsubehandeling duurt sowieso bij de intake al anderhalf uur en daarna vaak ook nog langer dan een uur. Dus dat is al heel anders dan een snel fysiotherapie bezoekje, waar je hooguit een kwartiertje gemasseerd wordt en dan weer weg kan. Dus dat is niet te vergelijken. Daarnaast werkt shiatsu niet alleen op de plaats waar je pijn hebt en wordt er dus veel meer verder gekeken. Je hele lichaam wordt soms onder handen genomen. Het kan soms zijn dat jij hoofdpijn hebt en dat bijvoorbeeld je kuiten en je voeten ook behandeld worden. Bij de fysio wordt je alleen behandeld op de plek dat je last hebt. En dat is natuurlijk ook het verschil tussen de reguliere benadering en de holistische benadering, waarbij er veel meer gekeken wordt naar het geheel en het patroon van klachten. In de oosterse geneeswijzen wordt er verder ook een duidelijke relatie gezien tussen de emoties en hoe deze hun weerslag kunnen hebben op je lichaam. Alles is met elkaar verbonden. Ook het klimaat waarin je leeft en je erfelijke belasting en dergelijke hebben invloed op je ki, je levensenergie”, vertelt Margreeth. “Een Shiatsu behandeling kan niet álle stress oplossen, want dat moet je zelf doen. Maar toch vind ik de behandelingen veel diepgaander en effectiever dan bijvoorbeeld een fysiobehandeling.” redpillbluepill transparant mini

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s